Укрепване на имунната ни система

Др. Дончева – семеен лекар , специалист вътрешни болести с повече от 30 години практика.


Др. Дончева бихте обяснили какво представляват имунната система и имунитета при хората?
Всички сме свикнали да търсим информация по интересуващи ни въпроси с едно кликване в интернет. Така се създават понякога погрешни представи за важни за здравето ни понятия какъвто е примера с имунна система и имунитет.
Макар да е разпространено понятие не всеки знае какво точно представлява имунната система. Тя всъщност не е нещо самостоятелно, а представлява система от органи, тъкани и клетки, които „работят“ за защитата на организма от различни заболявания, както и унищожаването на вече попаднали в организма вредни вещества. Нека да използваме актуални събития от днешния ден на българите за да обясним за какво става дума. Всички знаем за изграждане на предпазното съоръжение по границата ни . От какво ни предпазва е друга тема но струва скъпо и само по себе си не решава проблема. Трябват ни сериозни усилия зад него за да бъде то ефикасно. Ето това представлява и имунната ни система. Заграждение , което предпазва нашият организъм от чужди тела, желаещи по добра среда за развитие,но използващи ограничените ресурси , които имаме и които са достатъчни единствено за поддържане в равновесие на собственото ни здраве. Трябва да полагаме грижи за имунната си система и да не я приемаме за даденост , която ще защитава нашето здраве по определение.Имунната система може да се нарече „стената“ за инфекциите, както бактериални, така и вирусни. Когато в нея има пробив нараства вероятността от разболяване. Нейната уязвимост може да доведе и до развитието на автоимунни заболявания.
Под думата „имунитет“ се разбира устойчивостта на организма към инфекциите, както и реакцията на организма, насочена към унищожаването на всичко онова, което го „заплашва“. Ако хората нямаха имунитет те просто нямаше да съществуват, а наличието му позволява организмът да се бори със заболяванията и да живеем по-дълго.
Др. Дончева , а как точно работи това „предпазно съоръжение” , наречено имунна система?
Работата на имунната система е добре отработен механизъм, който разпознава, разрушава и извежда от човешкия организъм „отпадъчните продукти“ след дадено заболяване, така също и появяващите се патогенните клетки.
Тя е способна да разпознава множество „натрапници“. Сред тях са вируси, бактерии, отровни вещества от растителен или животински вид, алергени. Към тях имунната система добавя и превърналите се във врагове, тъй като са станали ракови, клетки на собствения организъм. Главната задача е да осигури защита от всички тези „нашественици “ и да съхрани целостта на вътрешната среда на организма.
Добре, но как става разпознаването на „враговете“?
Всяка клетка има своята, специфична за всеки един отделен човек, генетична информация. Именно нея имунната система анализира, когато установи промяна или проникване в нея.
Чуждите за организма агенти се наричат „атигени“. Когато имунната система установи наличието им се включват защитните механизми и започва да се бори срещу тях. За всеки конкретен антиген организмът разработва специфични клетки, които се наричат антитела. Те се свързват с антигените и го унищожават. Това е начинът, по който организмът се бори с дадено заболяване.
Др.Дончева много важно е да посочим кои са симптомите за понижен имунитет?
Стабилността на имунната система зависи от много вътрешни фактори, които са свързани с функционирането на организма, както и на въздействието на околната среда. Те може да влияят и положително, но и отрицателно. Най-явните признаци за понижен имунитет са: честите простуди, вирусните заболявания (повече от четири пъти в годината за деца, и 2-3 – при възрастни), продължителни гнойни процеси на кожата, увеличаването на лимфните възли, трудно зарастване на рани, устойчивост към лечение и повтарящи се заболявания, както и обща слабост и бледност на кожата. Не по-малко важен е и имунния дисбаланс, който се проявява с различни алергични реакции и автоимунни заболявания.
Вие имате многодишна практка. Въпросът ми е възможно ли е да се повлияе така, че да се подобри работата на имунната система?
Да. С напредването на науката и новите познания относно функционирането и усъвършенстването на препаратите вече е напълно възможно работата на имунната система да бъде подпомогната и дори подобрена. Това е особено важно в моменти, когато организмът има нужда от подобно „подпомагане“. Трябва да отбележа , че в момента има голямо разнообразие от имуностимуланти в аптечната мрежа. Също така и чрез интернет се предлагат различни хранителни добавки . Моето мнение е, че покупката на каквато и да е добавка с информация от google излага на сериозен риск здравето и не е желателно да се прави. Препоръчвам винаги предварителна консултация с личния лекар. Въпреки разнообразието от препарати, подпомагащи имунната ни система за мен основни критерии са това къде се произвежда и какво включва в своя състав. Ето защо ако нямаме консултация с лекар ,то при покупката от аптека е желателно да получим съвет от фармацевта. Този подход предпазва хората от погрешни решения и възможни усложнения.


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта