Съвети към онкоболните

            Когато Ви поставят диагнозата РАК , светът се променя, от тук нататък вече нищо не е същото. Една дума, която ако може бихте премахнали от речника. РАК – тази дума денонощно присъства в съзнанието Ви. Какво можем да направим за да не се отчайваме, да не позволим негативното да надделее в съзнанието ни и все пак да разберем неразбираемото. Да тръгнем по един съвсем нов път, този на оздравяването въпреки, че казват ще бъде трудно и дълго.

Първата реакция е гняв, страх и мисли за смърт. Задавате си въпроси: Защо аз? Защо точно на мене ? Не бива да се отчайваме, а от първия миг трябва да се борим. Не бива отчаянието да надделее, напротив „трябва да се вземем в ръце“. Естественно винаги ще има емоционални колебания. Не е лесно да се преборим с ужаса, който ни обзема, но приемайки и разбирайки тежката ситуация по-лесно ще вървим напред.

За съжаление много малко знаем и искаме да знаем за рака. Но много важно е да разполагаме с колкото може повече информация, да разберем какво ни има, какво ще последва, какво лечение прилагат лекарите. Може би разбирайки тази детайлна информация по-успешно ще преоделем страховете си. Ако нещо ни е известно, не се страхуваме толкова от него. Когато болният разбира какви стъпки ще последват в лечението му, има чувство, че контролира нещата и ще се получават възможно най-малко изненади.

Няколко съвета за поведение:

  1. Намери колкото може повече информация, свързана със заболяването ти, сподели ги с лекуващия ти лекар
  2. Интересувай се какви са въможностите за лечение, какви са новите открития , свързани с твоето заболяване, какви са възможностите за съпътваща терапия
  3. Намери лекаря, на когото имаш доверие, защото доверието между пациент и лекар, е една от предпоставките за успеха.
  4. Бъди „лош болен.“ Осмели се да питаш. Разпитай лекаря за всички въпроси, които те интересуват. Разбери какви са ти правата.
  5. Сподели страхове си с най-близкия човек
  6. Комуникирай със семейството си, сподели проблемите, нуждите си
  7. Поинтересувай се какви фондации съществуват, какво съдействие могат да ти окажат
  8. Бъди егоистичен
  9. Научи да казваш НЕ
  10. Постави мечтите ти на първо място
  11. Изрази гнева си
  12. Намали стреса, стресът пречи на оздравяването
  13. Занимавай се с любимите неща, създай радостни моменти
  14. Потърси такива интересни за теб занимания, които до сега не си успял да осъществиш                                ЕКИП


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта