Доброкачествена хиперплазия на простатата

Простната жлеза се намира непосредствено под пикочния мехур и е част от мъжката полова система.Тежи около 20 г.и има форма на кестен. През нея минава пикочния канал-уретра. Простата произвежда  млечно бял секрет, който по  време на еякулация  се смесва със спермата, помага придвижването на сперматозоидите и служи за тях като хранителна среда. Секретът на простата съдържа  цинк, лимонена киселина, белтъчини и ензими. С напредването на възрастта простатната жлеза постепенно се увеличава. В детска възраст при  момчетата  е съвсем малка, като по време на пубертета нараства до размера, характерен за възрастните мъже. След  четиридесет годишна възраст простатата отново започва да нараства. Този процес се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата. Тъй като пикочния канал минава през простата при доброкачественото или злокачественото и увеличение се затруднява или дори прави невъзможно  уринирането . Това води до недостатъчно добро изпразване на пикочния мехур и застой на урина в него. Задържането на голямо количество урина в пикочния мехур може да доведе до нарушаване на нормалната бъбречна функция, тъй като повишеното налягане в пикочния мехур затруднява отичането на урината по уретерите.

Застоят на урина в пикочния мехур също е  предпоставка за развитие на уринарни инфекции.

Най-честите симптоми на хиперплазия на простатната жлеза са:

  1. Затруднено уриниране
  2. Прекъсване на струята по време на уриниране
  3. Често уриниране
  4. Чувство за недоизпразване на пикочния мехур
  5. Уриниране на капки
  6. Изтъняване на струята
  7. Внезапни позиви за уриниране и изпускане на урина
  8. Позиви за уриниране няколко пъти през нощта

 

 

Диагностицирането на различните заболявания на простатата се осъществява чрез физикален преглед, ултразвуково изследване, цистоскопия, изследване на кръв и урина.

По време на физикалния преглед , лекарят чрез ректално туширане опипва големината, формата  и плътността на простатната жлеза. Чрез ултразвуковото изследване се установяват размера на простатата, визуализират се различни изменения в нормалната и структура, установява се състоянието на бъбреците и на пикочния мехур. С цистоскопия се оглеждат уретрата и пикочния мехур.

Едно от най-важните изследвания при диагностиката на заболяванията на простатата е измерването на туморния маркер PSA- простатно-специфичен антиген в кръвта. Това е молекула,  която е специфична само за простатата и при определени случаи увеличава стойността си в кръвта, например- рак на простатата, възпаление и др. Трябва да се знае, че стойностите на PSA се повлияват от редица фактори като: възрастта на пациента, възпаление на простатата, други заболявания на органите в съседство с простатата. Ректалното туширане също повлиява върху стойностите му. Поради това     нормалната или увеличената  му стойност не винаги означават липса или наличие на рак на простатата. Интерпретацията на резултатите трябва да се осъществява от лекар-уролог.

Въпреки колебанието на стойностите на PSA  в зависимост от редица фактори това е  един от най-добрите ориентири на лекаря за наличие на евентуален  рак на простатата. Референтни стойности на PSA  са от 0-4 ng/ml. Препоръчва се всеки мъж след 50 годишна възраст да изследва PSA поне веднъж годишно. Ранното откриване на злокачествен процес в простатната жлеза дава възможност за навременно и адекватно лечение и значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.

 

След като вземе предвид резултатите от проведените изследвания ,лекарят-специалист по урология преценява какво е необходимо да се предприеме при конкретния пациент.

При част от пациентите се препоръчва провеждането на биопсия на простатната жлеза, за да се изключи наличието на рак на простатата. На друга част от пациентите се препоръчва медикаментозна терапия или хирургично лечение. В останалите случаи се препоръчва периодично проследяване  и наблюдение от специалист.

 

Трябва да отбележим, че симптомите на доброкачествената хиперплазия на простатата могат да имат и негативно влияние върху начина на живота на мъжете, тъй като те ограничават обществения и социалния им  живот. Навременната диагностика помага за предприемане на необходимото лечение за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложненията.

 

Д-р Д.Петрова


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта