Лъчетерапията като един от основните методи за лечение при онкозаболяване

Лъчетерапията играе важна роля в лечението на редица онкологични заболявания. При този метод на лечение се използват високоенергийни, йонизиращи лъчи. Използваното йонизиращо лъчение уврежда генетичната информация в клетките ( тя се намира в ДНК разположена в клетъчното ядро). Нарушава се процесът на делене (размножаване) в облъчените клетки. Йонизиращите лъчи увреждат всички   клетки в облъчваната област: здрави и туморни, ето защо е изключително  важно точното определяне  на прицелната област. Туморните клетки се делят по-бързо от здравите  и поради тази причина са по-чувствителни към лъчетерапия. Уврежданията в ДНК на клетките  се коригират от организма, а клетките са способни да регенерират , но това е един дълъг биохимичен процес.

Благодарение на напредъка в методите на лъчелечение, този тип терапия става все по ефективна. По време на лечението дозите са разпределени така, че туморните клетки да не разполагат с достатъчно време да коригират  уврежданията в ДНК. Този вид лечение е най-успешен когато облъчването е ограничено само в една определена област на човешкото тяло.

В много от случаите лъчетерапията се комбинира с други видове лечение, като химиотерапия или с хирургично лечение. При оперативно лечение използването на лъчетерапия най-често цели намаляване размера на тумора. След получаването на желания ефект, не е нужно да се отстрани целия орган, а само част от него, запазвайки и функцията му.

При нелечими тумори се използва така нареченото палиативно лъчелечение. Целта при този вид лечение  е подобряване на качеството на живота на пациентите, намалявайки болката, отока, и др. увреждания причинени от метастази.

При лъчетерапията се използват два метода, в зависимост от това къде се намира източника на йонизиращите лъчи. При външно облъчване лъчите се излъчват от мощни апарати разположение извън организма, преминават през кожата и останалите тъкани, за да достигнат до тумора,  при вътрешно облъчване източниците на лъчите се поставят в различни кухини на тялото, подкожно, приемат се през устата, или се инжектират .

Планът за лъчелечение, метода,  времетраенето, дозите, се определят от лекар лъчетерапевт.

Дозите се определят в мерни единици Gray, обикновенно при едно облъчване използват 40-70 Gray.

Преди терапията лекарите  определят места за облъчване чрез точни  измервания/ със  симулационен метод./

Определените места за облъчване се отбелязват с трудно изтриващо се мастило.

Самото облъчване не е болезнено и трае само няколко минути. По време на облъчването е изключително важно пациетът да е неподвижен и тялото да не се мести, така че лъчите да попадат винаги на едно и също място. Облъчването не е опасно за околните с изключение на случаите в който се използват радиоактивни материали, напр. при тумори на щитовидната жлеза.

Страничните ефекти по време на лъчетерапията в голяма степен зависят от големината на мястото на облъчването, честотата и дозата.Тези странични ефекти могат да се появят както по време на процедурите ,така и месеци и години след облъчването.

Умората е най-често срещаното оплакване от болните по време на лъчетерапия. Препоръчва се почивка, разходки, сън и редово хранене, за да се избегне намаляване на теглото.

Друг често срещан страничен ефект е увреждане на кожата като зачервяване, обрив и други. Кожата става суха, може да се появи и сърбеж. Необходимо е да се хидратира и да се пази от излагане на слънчеви лъчи. Винаги се консултирайте с вашия лекар относно препаратите, подходящи за вас.

Лъчетерапията може да влияе и върху кръвообразуването.По време на лъчетерапията редовно се проследяват  кръвните показатели и при незадоволителни такива се спира  процедурата до нормализирането им.

Лъчетерапията може да окаже влияние и върху храносмилателната система и усвояването на хранителните вещества от организма. Препоръчва се  консумирането на леки храни , приемани на малки порции няколко пъти дневно. В случай, че е затруднено преглъщането може да се приемат кашави храни или купуването на специални храни от аптеката. Може да получите информация за тези храни  от лекуващият  Ви лекар.

При тумори, които са в областта на главата и шията често се проявява сухота в устата, затруднено преглъщане и окапване на косата. След приключване на терапията косата израства отново. Количеството на новата коса зависи в голяма степен от получените дози и честотата на облъчванията. След окапването на косата, кожата става много по- чувствителна. Препоръчва се покриване на главата с шапка, шал или перука, за да се пази от студ и слънце.

Терапията може да окаже влияние и върху здравината на зъбите. Препоръчва се преди  започване на лечението да се провери състоянието им и да се спазва строга  хигиена на устната кухина.

В случай на облъчването на гърдите са възможни кожни проблеми, скованост на рамото до невъзможност за извършване на определени движения, болки в гърдите, потъмняване на засегнатия участък. Препоръчва се носенето на широки дрехи и бельо, които не дразнят кожата.

При лъчелечението на коремната област най-честите оплаквания са повръщане и диария. Най-добре през този период да се избягва консумацията на тежки, мазни, и богати на подправки храни. Препоръчват се диетичните, леки храни, рапределени на няколко хранения. В случай на постоянно чуство за гадене, поискайте медикамент за облекчаване на оплакванията.

При лъчетерапия в областта на малкия таз може да се появят проблеми с дефекацията и задържането на урина. На пациентите се препоръчва да се въздържат от консумацията на кафе, чай и големи количества течности. Често се  повлияват и репродуктивните органи. Може да се прекъсне менструалният цикъл, могат да появят симптоми, наподобяващи менопауза, както и сухота и сърбеж във влагалището. При млади пациенти е важно използването на контрацептиви с цел избягване на бременност. При мъжете лъчетерапията може да повлияе върху сперматогенезата, да доведе до намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите. Затова се препоръчва с всеки пациент на който предстои започване на лъчетерапия  да се обсъди възможността за съхраняване на сперма в специални банки с цел използването им в последствие, при желание за инсеминация.

Лъчелечението може да повлияе и върху сексуалния живот. В повечето случаи причините са безпокойство и страх причинени от самото заболяване. Ако имате подобни оплаквания обръщайте се към лекуващия лекар, той може да ви даде съвет как да постъпите и да назначи съответна медикаментозна терапия.

През последните десетилетия лъчетерапията се развива с бърза скорост,  използват се все по-модерни уреди, с които лечението е по-ефективно и възникват по-малко странични ефекти.

 

ЕКИП ОНКОКОНСУЛТ

 

 

 

 

 


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта