Странични ефекти

Странични ефекти при  химиотерапия

Туморните клетки в организма се делят бързо. Целта на лечението чрез различните видове  химитерапия е унищожанането им с лекарства, така наречените цитостатици или клетъчни отрови. За съжаление, ефектът на тези лекарства засяга и здравите клетки в организма, които подобно на туморните се делят бързо. В нашия  организъм такива  са клетките на костния мозък, на лигавиците на устата, хранопровода, стомаха, червата, различните видове клетки на кожата, клетките на космения фоликул, яйчниците и тестисите. Най-често  точно тези клетки се засягат при провеждането на лечение с химиотерапия . Някои от лекарствата могат да засегнат функцията на сърцето, бъбреците, пикочния мехур, нервната система и черния дроб, но най-често след приключване на лечението нормалната им функция се възстановява. Други нежелани странични  ефекти, които се появяват по време на лечението с химиотерапия са гадене, повръщане, отпадналост, диария, сухота в устата, косопад и т.н. По-голямата част от тези ефекти се понасят изключително трудно от пациентите, тъй като те сериозно влошават качеството им на живот. В наши дни медицината разполага с различни средства, които спомагат част от тези ефекти да бъдат преодолени по-лесно. Пацентите могат да получат информация за тях от лекуващия лекар-онколог .

След  края на проведената химиотерапия здравите клетки се възстановяват и неприятните последици от лечението постепенно  отшумяват. Нужното време за възстановяване естественно зависи много от вида на химиотерапията и физическото състояние на болния. Съвременната наука постоянно се стреми да разработва такива лекарства, които във все по-малка степен нанасят поражения върху жизнено важните органи. При съставяне на различните схеми за провеждане на химиотерапия лекарите се стремят да се осигури нужното време за възстановяване на организма.

Много често различните хора проявяват индивидуална чувствителност към провежданото лечение. При  част от пациентите различните странични ефекти се проявяват в лека форма, а при други в по-сериозна. Всичко това зависи в голяма степен от цялостното здравословно състоянието на пациента и от вида на провежданото лечение.

За съжаление, не винаги преди започването на химиотерапията може да се предвиди точно в каква степен ще се проявят отделните странични ефекти при дадения пациент.

Най-честите страничните ефекти са следните:

1.Гадене и повръщане

Съществуват редица медикаменти които помагат за облекчаване на гаденето и повръщането по време на провежданата химиотерапия. Те могат да бъдат под формата на: таблетки, капсули, глобули, инжекции. Вашият лекуваш лекар може да ви препоръча подходящо средство против повръщане.  Освен медикаментозното лечение на тези оплаквания се препоръчва по време на химиотерапевтичния курс да не се консумират тежки, трудно смилаеми и богати на мазнини храни. Трябва да се избягват пикантните храни и тези с тежки миризми.  Препоръчва се пациентите да се хранят често с малко количество  храна, която да се сдъвква добре. Целта е да се намали тежеста в стомаха и да се улесни обработката в него. След хранене се препоръчва почивка, но не в легнало положение, ако въпреки това има позиви за повръщане, може да се вдиша дълбоко въздух няколко пъти, докато стомаха се успокои.

2. Анемия

Цитостатиците имат  негативно влияние върху кръвотворната система в организма.  Често в резултат на лечението се развива анемия, намаляване на броя на червените кръвни клетки в организма. Основната функция на тези кръвни клетки е да доставят кислород  до различните тъкани и органи. Когато клетките в организма не получават  достатъчно количество кислород, те не могат да изпълняват функциите си пълноценно. Поради това пациентите с анемия   се чувстват уморени, отпаднали и стават по-сънливи. По време на химиотерапия лекарите редовно изследват кръвните показатели и при наличието на анемия лекуващият лекар може да назначи допълнителни медикаменти с цел преодоляване на анемията, а при много ниски стойности може да се наложи кръвопреливане. Препоръчва се болният да почива редовно, да не извършва тежка физическа работа, и да се храни с храни богати на желязо напр. черен дроб, коприва и др.

3. Диария

Диарията е сред едни от най-честите странични ефекти по време на химиотерапия. Основната причината е, че лекарствата, използвани по време на  химиотерапията влияят и върху клетките на лигавицата на стомаха и червата. При тежка и продължителна диария е необходимо да се посъветвате с лекуващия   лекар. Той в зависимост от оплакванията може да назначи лекарства срещу диарията  и/или венозни системи за възстановяване на водно-елекролитния баланс на организма, който често е нарушен при диария.

Препоръчва се спазването на диета. Трябва да се избягат тежки, трудно смилаеми храни, образуващи газове като зеле, боб и др., и да се консумират леки храни без съдържание на много фибри като картофи, ябълки, банан, ориз, препечени филийки. Необходимо е да се приемат много течности  и да се избягва консумацията на кафе, силни чайове, алкохол и сладки напитки.

4. Запек

Някои лекарсктва, използвани по време на химиотерапията могат да причинят запек.  Препоръчва се да се приема храна с високо съдържание на фибри / пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове/ и пиене на  много течности. В случай, че състоянието на пациента позволява , се препоръчва умерено физическо натоварване,  най-често движение, разходки, натоварване на коремната мускулатура с цел подобряване на перисталтиката на червата. При по-продължителен запек е необходимо консултация с лекуващия лекар. Той може да препоръча приемането на различни лаксативни средства. Пациентите не трябва сами да предприемат лечение с такива средства, тъй като това може да доведе до тежка диария.

5.Окапване на косата и други кожни проблеми

Този тип страничени ефекти се срещат често при някои видове химиотерапия. Трябва да се подчертае, че не всички видове химиотерапия водят до косопад и различни кожни проблеми. Окапването на космите по различните части на тялото започва10-16 дни след началото на терапията. Може да се наблюдава в  различни части на тялото: на главата, ръцете, краката, под мишниците или на гениталиите. След приключване на химиотерапията в повечето случай косата и космите по тялото израстват отново. Може да се наблюдава промяна в стурктурата или в цвета й. По време на окапването на косата и космите кожата става изключително чувствителна, и поради това се препоръчва използването на меки четки, внимателно изсушаване и миене с щадящи средства, които не изсушават допълнително кожата. Да се избягва излагането на слънце дълго време. Много от болните се притесняват от загубата на косата си. Това често води до депресия и те ограничават излизането си извън дома и срещите си с други хора. Временното решение на този проблем е носенето на перука или кърпа до въстановяването на косата.

Друго често явление е сърбеж по кожата, сухота на кожата или появата на пъпки. Препоръчва се бързото измиване на тялото, да се избяга продължителното къпане. Могат да се използват подхранващи кремове, желателно е да не се използват  дезодоранти и парфюми. По възможност да се носят широки и удобни дрехи.

Кожните обриви могат да бъдат и в резултат на алергични реакции, затова ако се получава силен сърбеж, обрив  или трудно дишане по време или след химиотерапия  трябва да потърсите мнение на лекар, по възможност лекаря-онколог, който следи лечението Ви.

 

6. Сухота в устата, трудно преглъщане

Някои  от лекарствата използвани по време на химиотерапия причиняват сухота в устатата, водят до промяна на вкуса. Понякога могат да се образуват и афти. За да се избегнат тези неприятни последици е необходимо да се обръща по-голямо внимание на устната хигиена по време на химиотерапия. Пепоръчва се честото миене на зъбите с меки четки, изплакване на устата с чай от лайка или със  содабикарбонат, разтворена във вода. При наличието на тези оплаквания трябва да се избягват консумацията на твърди, сухи, солени, кисели или лютиви храни. Може да се наблегне на каши и пюрета,бебешки храни, меки плодове и кремове.  Твърдите храни може да се смилат с кухненския миксер. Препоръчва се пациентите  да приемат храната на малки количество, няколко пъти на ден, да се пие достатъчно количество вода. При проявата на афти е необходимо да се консултирате с лекуващия  лекар.Той ще може да предцени какви допълнителни мерки и медикаменти е необходимо да предприемете.

 

7.Инфекции

Цитостатиците(лекарствата използвани за химиотерпия) влияят  върху производството и на белите кръвни клетки в костния мозък.  Те играят важна роля в борбата на организма срещу различните видове инфекции. При намаляване на броя на белите кръвни клетки , се нарушава и способността на имунната система да се бори срещу инфекциите на които организмът е изложен ежедневно. Точно поради тази причина е особенно важно онкоболните  да са много внимателни и да се предпазват от инфекции по време на химиотерапия. Пациентите трябва да спазват много добра лична хигиена , която да включва  задължително измиване на ръцете преди всяко хранене, след използване на тоалетна, след допир с животни. Преди да се консумират всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат много добре измити. Не се препоръчва да се консумират морски дарове, сурови яйца, сурова риба, несварено прясно мляко. Трябва да се избягват контакти с много хора и особено болни от вирусни инфекции, по възможност да се намали контакта с деца. Най-добре е да се пазарува  във време,когато има по-малко хора в магазините. Важно е пациентите на химиотерапия  да се пазят от наранявания, внимателно да се работи с инструменти като ножици, самобръсначки и др. Да се внимава при рязане на нокти, бръснене и т.н.. Препоръчва се използването на меки четки за зъби, а при градинска работа да се използват ръкавици. За мъжете се препоръчва по време на химиотерепевтични курсове да се бръснат с елекрическа самобръсначка. При евентуално нараняване трябва веднага да се дезинфекцира раната, а при по сериозен  проблем  да се потърси лекарска помощ.

В случай на повишена температура, треска, кашлица, болки в гърлото, често уриниране и парене, както и при  появата на рани, болният е необходимо да се консултира с лекуващия лекар .

8. Умора

Най-честото оплаквание по време на химиотерапия е умората. Болният се чувства отпаднал и няма сили въпреки почивката.Умората е постоянна и е не само физическа, а и психическа. Понякога и най-малката физическа работа изисква големи усилия от страна на пациента. Причините за умората са комплексни.

От една страна поради често срещащата се анемия, вследствие на химиотерапията, а от друга страна самото заболявание и тежките процедури повлияват върху психиката на пациента.

Продължителността на умората е различна при всеки болен. Общото е, че с подобряване  жизнения  тонус на пациента и умората постепенно намалява.

Препоръчва се през по-тежките периоди пациента  да  почива често. По възможност да има физическа активност, разходка или лека гимнастика. Пациента трябва да приема достатъчно количество храна и течности.

9. Неврологични проблеми

Появата на периферна невропатия също е един от страничните ефекти на прилаганата химиотерапия при част от онкоболните. Често при пациентите се наблюдава  скованост, отмаляване, болки, парене в краката и ръцете. Могат да бъдат засегнати и някои мускули.В този период изключително  важно  е да се внимава при движение за да се намали до минимум възможността за падене.

Тези симптоми след приключване на химиотерапията постепенно се отшумяват, при някои болни  обаче за това се изисква по-продължително време.

10. Склонност към кървене

Както вече многократно споменахме химиотерапията оказва влияние върху кръвообразуването в костния мозък. По време на курсовете химиотерапия е възможно намаляване на броя на тромбоцитите, чиято основна функция  е  осъществяване на кръвосъсирването в организма. Те предпазват организма от кръвоизливи. С намаляването на броя на тромбоцитите се увеличава опасността от кървене без да има  сериозно нараняване.Точно поради тази причина лекуващият лекар, редовно следи кръвната картина на пациента по време на химиотерапия. Необходимо е да информирате лекаря за всяко евентуално кървене / с изключение на редовното менструално кървене с обичайно количество и времетраене/ – от носа, венците, наличието на кръв в урината или в изпражненията, малки червени точки по крайниците. През този период на лечение трябва да се работи внимателно с  инструменти, с ножове и ножици. Мъжете могат да използват електрически самобръсначки, а зъбите трябва да се мият с меки четки. Необходимо е да се избягва консумацията на твърди храни за да не се нарани лигавицата на устата или хранопровода . Не трябва да се пие аспирин, тъй като неговото действие води до разреждане на кръвта и може да предизвика кървене.

Д-р Д.Петрова

 

 


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта