Влиянието на страничните ефекти от лечението върху половата система и сексуалният живот на онкоболните

 

Сексът е важна част от живота на всеки човек. И точно заради това един от въпросите, който болният си задава след  поставянето на диагнозата рак е – какъв  ще бъде сексуалнят ми живот? Какво влияние ще имат  химиотерапията, лъчетерапията, лекарствата, евентуалните хирургични интервенции върху желанието ми за секс, ще имам ли сексуална възбуда, ще бъде ли желан от партньора си и  още безброй други подобни въпроси.

Страничните ефекти по време на химиотерапия и лъчетерапия влияят и върху сексуалния живот на пациента. Някои от тези ефекти  изчезват след няколко седмици, но други могат да бъдат по- продължителни и даже  постоянни. Без да сме изчерпателни ще изброим някои от тях.

Част от лекарствата, използвани за химиотерапия  могат да нарушат функционирането на половите органи. При мъжете могат да причинят намаляването на броя на сперматозоидите  и тяхната подвижност. Използването на някои медикаменти за химиотерапия  може да доведе до промяна на хромозомите в ядрото на половите клетки(яйцеклетки и сперматозоиди).

При  оперативната интервенци на тумори в малкия таз / дебело черво, анус, пикочен мехур, простата, матка/ могат да бъдат засегнати  нервите които осъществяват инервацията на органите в тази област. Например нервите, които се намират в малкия таз регулират потока на кръв към пениса. Засегнат нерв в тази област може да причини нарушение в ерекцията. Някои пациенти с рак на простата получават и хормонална терапия за намаляване на нивото на мъжкия полов хормон тестостерон. При този тип терапия също може да се получи намаляване на либидото и неспособност за ерекция или оргазъм.

Преди започването на химиотерапия се консултирайте  с лекуващия  Ви лекар във връзка с евентуалните странични ефекти върху половата система, какво може да се направи за намаляването им, има ли нужда от съхраняването на сперма в специална за тази цел банка,  има ли нужда и колко време е необходимо използването  на презервативи по време на секс.

При жените лекарствата могат да намалят произвежданите хормони от яйчниците. Може да се наруши менструалния цикъл  или  да настъпи менопауза временно или окончателно. Това зависи от вида на лекарствата, тяхната дозировка и от възрастта на пациента. Могат да се появят и оплаквания, които са характерни за менопаузата като: горещи вълни, сухота във влагалището, което затруднява сексуалния контакт , а пациентите са и по- податливи на уринарни или влагалищни инфекции. При полов акт за намаляване на неприятните усещания  и  болка  се препоръчва използването на  лубриканти на  водна основа или минерални масла, тъй като вазелинът увеличава риска от инфекции. При нужда се консултирайте  с вашия гинеколог кои са най-подходящите продукти за вас с тази цел.

По време на химиотерапия  не се препоръчва бременност, тъй като лекарствата могат да причинят увреждане в половите клетки и развитието на плода. Желателно е да се използват различни начини и средства за контрацепция. Попитайте ващият лекар кой е най-подходящият за вас метод на контрацепция.

Практиката показва, че има болни, които не чустват промяна в сексуалния си живот, но други изпитват намалено сексуално влечение, поради преживения стрес, умора и притеснения или от страничните ефекти на проведеното лечение.

Най-важното  в случая е човек да победи страховете си и откровенно да сподели със своя  патньор притесненията си. Проблемите се решават само когато говорим за тях. Споделете с  него,  кое би било най-добре за Вас. Много хора трудно  могат да говорят  за чуствата, за желанията си по отношение на секса, било  заради възпитанието, възрастта, религиозни причини  или загубено самочуствие. Когато не изразявате чувствата си и не изявявате  желанието си,  другият човек може да тълкува  поведението ви  за отказ.

Първата най-важна стъпка е да приемем промененото си тяло. Особенно жените при остраняването на гърдата, матката или  яйчниците смятат, че са загубили своята женственност  и сексуалност и  повече няма да бъдат желани от партнъора си.Същият проблем се среща при поставянето на стома при отстраняването на пикочния мехур или при рак на дебелото черво. Приемайки собственното си променено тяло ние по-лесно можем да разговаряме за проблемите си.

За съжаление понякога болните не получават помощ  в това отношение от партньорите си. Те от своята страна  също не искат да притесняват болния, не искат да им се навреди казвайки, че не е време за това. И не на последно място партнъорът също трябва да приеме промененото физическо състояние и тяло на болния. Важно е и двамата да  победят притесненията  и страховете си.

Ако се страхувате, че сексът може да ви навреди, спокойно споделете  тези проблеми с лекуващия ви лекар или с психиатър. Лекуващият ви лекар може да ви обясни какви са възможностите за сексуален живот,  с какво трябва да внимавате и т.н., а психиатърът може да ви помогне да се преборите със страховете си и ниската самооценка.

Може би в началото ще са по важни  само жестове като прегръдки, размяна на нежности , докосване , отколкото самия полов акт. С течение на времето и когато  намалеят страничните ефекти може да продължите по нататък. Експериментирайте  в рамките на физическите ви възможности без да причинявате болка или други неприятни усещания. Постарайте се да поговорите откровено за всичко онова, което ви е лисвало преди в секса с партньора ви и се опитайте да придадете нов смисъл на вашите изживявания. Нека обаче това да не става за сметка на единият от двамата. Никога не забравяйте, че в секса всичко е допустимо само ако е приемливо и за двамата партньори.

И накрая нека да  не забряваме,че щастливият и пълноценен сексуален живот не се ограничава само до самия акт.Той представлява една  богата палитра от чуства, емоции, жестове  и   успехът зависи и от  двамата.

Д-р Д.Петрова

 

 

 


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта