Профилактика на раковите заболявания

„Вместо да проклинаш тъмнината, по-добре запали свещ”.- древна китайска мъдрост   

 Всеки болен от рак може да бъде лекуван по-успешно в случай, че заболяването му е открито в ранен стадий.

По данните на Националния раков регистър през 2009 година са регистрирани 34712 новооткрити онкозаболявания, от тях

 8665 -  в първи  стадий,

 7468 – във втори стадий,

 6601 - в трети стадий

7539  -в четвърти стадий.

Най-честите туморни заболявания са на кожата, бял дроб, трахеята / 11,3 %/, гърдите /11 % /, дебело черво / 7,9 % /, простата / 4,8 % /, стомах / 4,7 %, матка / 3,7 %/, шийката на матката / 3,1 % /.

От посочените цифри става ясно, че в нашата страна нараства броя на новооткритите ракови заболявания в трети и четвърти хистологичен стадий, когато възможността за успешно лекуване намалява значително. Голяма част от посочените ракови заболявания биха могли да бъдат открити, по време на профилактични прегледи. За съжаление в България все още на профилактиката  не се отделя необходимото внимание.

С какви профилактични прегледи можем да проследим здравето си?

Рак на белия дроб

Лечението и операбилността на болни, чието заболяване е открито с рентгенография  е по-успешно,  отколкото при тези, на които заболяването е открито след появата на симптоми. Пулмолози съветват, всеки пушач над 40 години ежегодно да прави снимка на бял дроб. При рака на белия дроб е много важна  профилактиката. Най- успешният начин за профилактиката е отказването от тютюнопушене.

Рак на гърдите

Най-честото онколочно заболявание при жените е ракът на гърдите. Затова най-важно е колкото може по-рано да се отиде при специалист след като се забележи бучка в гърдите. Трябва да се отбележи, че ракът на гърдите е почти безболезнен. Точно това заблуждава повечето жени и поради тази причина те се обръщат към специалисти  месеци след откриването на бучката.

Освен редовния самоконтрол на гърдите е необходима и консултация със специалист и провеждането на мамография-ренгеново изследване на гърдите.

Рак на дебелото черво

Както се вижда от статистиката на онкологичните заболявания ракът на дебелото черво стои на четвърто място. Повечето смъртни случаи при тези заболявания биха  могли да се  предотвратят, защото съвременната медицина разполага  с методи за ранно диагностициране на рака на дебелото черво-колоноскопия.

Болшинството от този рак се образува от полипи. Ранното му откриване и хирургичното му остраняване  намалява риска от злокачествен процес.

Препоръчва се след 40 годишна възраст редовно изследване на дебелото черво чрез профилактична колоноскопия.

Рак на постата

Ракът на простатата е заболяване предимно на по-възрастни мъже. Възможността за образуването му нараства с напредване на възрастта. Профилактичните прегледи са особени важни, защото ракът на простатата в началната фаза почти няма симптоми. С физикалното изследване  може да се установи  в начална фаза, когато още не причинява оплакване. Самото изследване е безболезнено. Препоръчва се  ежегодно да се изследва и нивото на PSA антиген. Въпреки, че увеличеното му ниво не е специфично за рака на простатата, защото може да е показател за други заболявания на простатата, но е чувстителен  индикатор за евентуален рак на простатата.

Рак на матката, яйчниците и маточната шийка

За скрининга на рака на матката и маточната шийка най-важен е ежегодния физикален гинекологичен преглед, трансвагиналното ултразвуково изследване и цитонамазката. При физикалния преглед  гинекологът преглежда вагината, матката, яйчниците, търсейки изменения във формата. С ултразвук се оглеждат женските репродуктивните органи. При цитонамазка се взема материал / клетки /от  канала на маточна шийка. С цитонамазката може да се установи рака на маточната шийка в най-ранните му стадии. Оперативното му остраняване води до излекуване.

Всяка жена над 40 годишна възраст би трябвало да посети своя гинеколог поне веднъж на годишно.

ЕКИП

 


Siropi_banner

Siropi_banner

Карта на сайта